Завідувач кафедри,
кандидат сільськогосподарських наук, доцент
Пушкар Тетяна Дмитрівна
Кадровий склад кафедри
Дисципліни, які викладаються на кафедрі:
- Основи фахової діяльності
- Гідробіологія
- Технологія виробництва продукції птахівництва
- Технологія виробництва продукції свинарства
- Технологія виробництва продукції вівчарства
- Технологія виробництва молока і яловичини
- Конярство
- Етологія
- Декоративне тваринництво і зоопаркова справа
- Сертифікація та стандартизація продукції тваринництва
- Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва
- Технологія переробки продукції тваринництва
- Технохімічний контроль якості та безпеки харчових продуктів
- Технологія продуктів забою
- Медоносні ресурси ” спеціалізація Бджільництво”
- Біологія медоносної бджоли “спеціалізація Бджільництво”
- Гідрохімія і гідробіологія ” спеціалізація Рибництво”
- Іхтіологія ” спеціалізація Рибництво”
- Дресура собак ” спеціалізація Кінологія”
- Біологія собак ” спеціалізація Кінологія”
- Породи собак «спеціалізація Кінологія»
- Історія розвитку кінології «спеціалізація Кінологія»
- Експертиза собак та організація виставок «спеціалізація Кінологія»
- Спеціалізоване м’ясне скотарство
- Технологія м’яса та м’ясних продуктів
- Моделювання технологічних процесів у тваринництві
- Технологія виробництва органічної продукції тваринництва
- Спеціальне собаківництво «спеціалізація Кінологія»
- Основи хендлінга та рингової експертизи собак «спеціалізація Кінологія»
- Технологія бджільництва «спеціалізація Бджільництво»
- Технологія переробки продукції бджільництва «спеціалізація Бджільництво»
- Технологія виробництва риби «спеціалізація Рибництво»
- Технологія переробки продукції рибництва «спеціалізація Рибництво»
- Перспективні технології у тваринництві
- Технологія виробництва продукції хутрового кліткового звірівництва
- Технологія виробництва продукції кролівництва
- Технологія молока і молочних продуктів
- Біологія продуктивності сільськогосподарських тварин
- Технологія виробництва продукції тваринництва
- Технологія переробки і зберігання продукції тваринництва
- Тваринництво
- Актуальні проблеми технології виробництва і переробки продукції тваринництва
- Управління селекційними процесами в тваринництві
- Методика і організація дисертаційних досліджень
- Виробничий контроль переробки продукції тваринництва
Історія кафедри
Кафедра технології виробництва і переробки продукції тваринництва (до 2005 року – кафедра спеціальної зоотехнії) була заснована в 1936 році. До 1955 року її очолював кандидат с.-г. наук доцент А. М. Пембек, спеціаліст зі скотарства і племінної справи. На першому етапі роботи кафедри підготовка спеціалістів проводилася паралельно з удосконаленням навчально-виробничої бази. Колектив кафедри поповнювався педагогами і провідними спеціалістами тваринництва, серед яких були Г. С. Луцкер (очолював кафедру до 1959 року), О. М. Бокало, М. К. Дидковська, Н. Н. Фетисова, Л. Р. Турчина, Л. П. Рубанова. На кафедрі проводились наукові дослідження, спрямовані на вивчення історії формування червоної (німецької) степової худоби, видання перших Державних книг цієї худоби, а також цигайських овець, великої білої породи свиней. З 1959 року кафедру очолював доктор с.-г. наук професор І. С. Журавок, а з 1961 по 1978 рік – заслужений зоотехнік-селекціонер Казахської PCP, доктор с.-г. наук професор Є. В. Ейдригевич. Цей етап у роботі кафедри характеризується розвитком її матеріально-технічної бази, вдосконаленням навчального процесу та науково-дослідної роботи, підготовкою науково-педагогічних кадрів нового спрямування. Закладаються основи наукової школи Є. В. Ейдригевича, видатного селекціонера з теоретичним обґрунтуванням методів селекції великої рогатої худоби, дослідника інтер’єру сільськогосподарських тварин. З метою поглиблення якості викладання навчального матеріалу з окремих дисциплін та підвищення рівня науково-дослідної роботи, на кафедру запрошено М. Г. Курдюкова (птахівництво), О. І. Власова (вівчарство, конярство), В. В. Раєвську (вівчарство). Під керівництвом Є. В. Ейдригевича аспіранти готуються до захисту кандидатських робіт. До 1978 року було захищено 25 кандидатських та 1 докторська дисертації. Є. В. Ейдригевич був ініціатором розвитку імуногенетики – нового напрямку генетики в Україні. 1968 року ним створюється при кафедрі лабораторія імуногенетики, співробітники якої І. С. Хомут, В. В. арножицький, Г.М. Рибачук, М. М. Лапкин, Є. В. Плоский та ін. проводять експертизу походження тварин у стадах худоби півдня України. Розробляється комплексний метод генетичної експертизи походження тварин за допомогою полівалентної гетероімунної сироватки і поліморфізму білків сироватки крові, як маркерів для відбору тварин; вивчається поліморфізм білків молока і крові методом електрофорезу та імуноелектрофорезу; формується гіпотеза «помилкового зчеплення генів», розпочато використання ЕОМ для бонітування тварин (І. С. Хомут, Т. А. Залевська, 3. А. Кузнецова). До науково-дослідної роботи в лабораторії імуногенетики залучаються студенти. Чимало з них у подальшому стали вченими, і серед них – доктор с.-г. наук В.М.Йовенко, кандидати с.-г. наук О. К. Хлівний, Б. Г. Добровольський, та ін. В 1972 році колективом кафедри проведено першу в СРСР Всесоюзну наукову конференцію імуногенетиків. З 1970 року активно створюється племінна база області зі свинарства, розробляється перший обласний перспективний план селекційно-племінної роботи зі свинарства (1970-1975 pp.). Під керівництвом доцента кафедри Є. М. Агапової створюються перші З племзаводи свиней великої білої породи, нові племферми; у племзаводі колгоспу «Прогрес» Ізмаїльського району створюють і проходять державну апробацію нові високопродуктивні заводські лінії свиней “Свата 449” і “Кінга 633”; у радгоспі “Гвардійський” з 1985 року створюється на кросбредній основі спеціалізована м’ясна лінія свиней (авторське свідоцтво № 460, 1994). Всі племінні заводи посідають призові місця на ВДНГ СРСР. По результатах всесоюзних конкурсів з племінної роботи Є. М. Агапову нагороджено Золотою медаллю ВДНГ СРСР та зоотехніка-селекціонери племзаводу великої білої породи навчгоспу ім. Трофімова Д’якову Олександру Агаф’євну. З 1979 по 1986 рік кафедру очолюють професор Ю. О. Толоконніков, доцент Є. М. Агапова (до початку навчання в докторантурі), професор Л. Г. Боярський, доцент В. К. Іванов, доцент В. В. Карножицький. У період з 1987 по 2015 роки, кафедру очолювала професор Є. М. Агапова, з роботою якою пов’язане формування власної наукової школи, школи селекціонерів-практиків, поглибленя зв’язку членів кафедри із виробництвом. У 2015-2016 навчальному році кафедру очолювала професор А. П. Китаєва. Професор Китаєва А. П., що має загальний стаж роботи в університеті понад 40 років, внесла суттєвий вклад за рахунок формування власної наукової школи – за її безпосереднього керівництва захищено 4 кандидатські дисертації з питань вівчарства та молочного скотарства. Коло наукових інтересів в цілому професора А. П. Китаєва – це кролівництво, хутрове звірівництво, вівчарство, козівництво, молочне та м’ясне скотарство та бджільництво. З 1 вересня 2021 року кафедру очолює кандидат с.-г. наук, доцент Кірович Н.О. У зв’язку з реорганізацією структурних підрозділів Одеського державного аграрного університету станом 01.09.2016 року до кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва було приєднано частину викладачів реорганізованої кафедри зоогігієни і загального тваринництва, після чого кафедра технології виробництва і переробки продукції тваринництва набула додаткових науково-педагогічних потужностей. На кафедрі постійно діє та активно розвивається навчальна лабораторія з переробки продукції тваринництва, де студенти на практичних заняттях підкріпляють теоретичну частину практичними навичками виробництва ковбас, різноманітних м’ясних (рибних) виробів, консерв, йогуртів, м’яких та твердих сирів. Ефективність роботи навчальної лабораторії обумовлена ентузіазмом завідувача – Цимбалюк Надії Андріївни, яка очолює дану лабораторію з 2013 року. Сучасний професорсько-викладацький склад кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва сформований з висококваліфікованих фахівців, які мають наукові ступені докторів і кандидатів сільськогосподарських наук, значний практичний та науково-педагогічний досвід, що дозволяє ефективно керувати науковою роботою аспірантів і студентів, забезпечувати високий рівень навчальної, методичної та виховної роботи. Колектив кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва підтримує тісний зв’язок з виробництвом та відкритий для міжнародного співробітництва. Крім того, колектив кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва приймає абітурієнтів з метою презентації спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» у будь-який робочий день та час навчального року.
КОНТАКТИ
Завідувач кафедри: тел. (048)734-79-70
Кафедра: тел. (048)734-88-29
Електронна адреса: