Одеський державний
аграрний університет

Конкурс «ВЕЛИКОДНЯ ПИСАНКА»

Конкурс «ВЕЛИКОДНЯ ПИСАНКА»

«Студенти  ОДАУ підтримують традиції писанкарства»

Весна – найпрекрасніша пора року. З її приходом оживає природа, повертаються із далеких країв птахи, земля одягається в зелень, квітнуть сади, перегукуються пташиним співом гаї. Разом із пробудженням природи від  зимового сну в Україні починається весняний цикл народних свят. На цей період припадає одне з найбільших, після Різдва, християнських свят – Великдень. Це світле й радісне свято Воскресіння Сина Божого – Ісуса Христа.  Всім відомо, що яйце – символ нового життя і віри, є незмінним атрибутом Великодня.  Тому окремого слова варті  писанки. Орнаменти, що використовують у писанкарстві, мають дуже глибоке коріння. Деякі з них виникли ще в степах Причорномор’я й тісно пов’язані із сюжетами гаївок. Писанка також вважалася великоднім символом любові – найкращі з-поміж них дівчата дарували хлопцям, таким чином зізнаючись у власних почуттях. Також з писанками була пов’язана велика кількість дитячих забав і магічних ритуалів. В писанках закодована у знаках-символах  народна мудрість, яка передається з покоління  в покоління через пласти тисячоліть.

Саме в чистий четвер, 25 квітня, на факультеті ветеринарної медицини та біотехнологій відбувся конкурс «ВЕЛИКОДНЯ ПИСАНКА». Майстер-клас було організовано двома кафедрами факультету ветеринарної медицини та біотехнологій:  кафедри нормальної і патологічної анатомії та патофізіології  і  кафедри внутрішніх хвороб тварин та клінічної діагностики, за безпосередньою участю завідувачів ціх кафедр к.вет.н. доцента Коренєвої Ж.Б. та к.вет.н., доцента Улизько С.І. На початку конкурсу завідувач кафедри нормальної і патологічної анатомії та патофізіології, к.вет.н., доцент  Коренєва Ж.Б. розповіла цікаві речі про писанки (повір’я, перекази, звичаї, традиції, обряди),  продемонструвала презентацію стосовно різноманітних технік розпису яєць.

Потім розпочався саме конкурс. В цьому заході прийняло участь 28 студентів-конкурсантів, які поділилися на 5 мистецьких груп:

1 мистецька група

Прусак Лідія  ІІІ курс

Стояні Ольга ІІІ курс

Василенко Ганна ІІІ курс

Костенко Аліна ІІІ курс

Спірженко Олександра ІІІ курс

2 мистецька група

Христов Владислав   І тех

Шворінь Дарія  І тех

Кривенко В  І тех

Самкова Оксана  І тех

Тітова  Анастасія   І тех

3 мистецька група

Кудрявцева Анастасія  ІІ курс

Мединська Дар’я   ІІ курс

Комарова Анастасія  ІІ  курс

Кошевий Дмитро  ІІ  курс

Лехкодер Єлизавета ІІ  курс

4 мистецька групп

Маліновська Вікторія   І м 211

Іванова Анастасія   І м 211

Пєчкурова Віолетта  І м 212

Журова  Любов  І м 211

Урсакі Олександр   І м 211

5 мистецька група

Сафонова Єлизавета  ІІІ курс

Савастєєв Артем ІІІ курс

Сазонова Олександра ІІІ курс

Лошицький Олександр  ІІІ курс

Щіпанська Вікторія  ІІІ курс

Горецька Галина  ІІІ курс

Визначення переможців конкурсу проводило компетентне журі шляхом підрахунку кількості балів. До конкурсного журі увійшли викладачі та співробітники факультету: голова журі – Анфьорова М.В., заступник голови Крикун В.М., члени журі: Гуніч В.В., Франчук Л.О., Голованова А.І. Рішення щодо переможців приймалося за максимальною сумою балів, поданих за кожну роботу членами журі.

Несподіваним гостем нашого заходу став колишній депутат Верховної Ради України Калінчук Василь Антонович, який був приємно вражений тим, що побачив. Він  спостерігав за творчістю майстрів, і відмітив талановитість молоді нашого факультету. Побажав учасникам подальших успіхів у навчанні та творчого натхнення.

Майстри, а саме так заслуговують називатися наші студенти,  змагалися з розпису яєць у різних техніках. Їх витвори були оцінені в декількох номінаціях:

– «Найкраща авторська робота»

– «За майстерність»

– «За креативність»

– «Мистецький витвір»

Всі учасники майстер-класу  отримали грамотами.

Інші новини

Подати документи