Odesa State Agrarian University

Міжвузівська студентська науково-практична конференція

Міжвузівська студентська науково-практична конференція

28-29 травня за підтримки Одеської обласної сільськогосподарської дорадчої служби «Центр розвитку села» в рамках реалізації Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва» 16 студентів Одеського державного аграрного університету агробіотехнологічного та інженерно-економічного факультетів прийняли участь у Міжвузівській студентській науково-практичній конференції за темою «Сучасні підходи до післязбиральних технологій та маркетингу плодоовочевої продукції», яка проходила у Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного.
Конференція зібрала студентів та викладачів з провідних аграрних закладів вищої освіти півдня України. Перед початком конференції ректор Таврійського ДАТУ В.М. Кюрчев привітав усіх учасників, розповів про пріоритети навчання у ТДАТУ і побажав плідної і цікавої роботи.
Одне з головних питань, яке зараз гостро стоїть перед виробниками плодоовочевої продукції, пов’язано з тим як після збирання врожаю, доставити її до споживача або експортера, не втративши якість товару. Саме тому, треба шукати такі шляхи, аби скоротити час збору продукції, її доробки та доставки до споживача з мінімальними витратами. Директор ЗОГО «ЗІКЦ «Агро-Таврія» Геннадій Подшивалов зазначив, що іноді ті, хто займається транспортуванням плодоовочевої продукції, отримують прибуток більше, ніж самі аграрії. Вони реалізовують її за дуже високими цінами в порівнянні з тим, за що придбали у товаровиробників.
Директор ТОВ «Агрокоін» Андрій Чорний в своїй доповіді торкнувся питання процесів оптимізації шляхів від виробника до експортера плодоовочевої продукції. Головний технолог ТОВ НВП «Грибний лікар» Ірина Бандура підняла питання перспективних напрямів розвитку українського грибівництва, а підприємець Віталій Шкрібляк розповів про своє бачення особливостей при вирощування та реалізації на ринках свіжого салату.
Не менш актуальну та проблемну доповідь представив директор ТОВ «БЛЕКСІ фрут компані» Василь Нікулін. Він розповів про прогресивні технології вирощування інтенсивних садів та після врожайної доробки черешні на прикладі власного та світового досвіду. Торкнулися учасники конференції проблем роботи сучасних трейдерів плодоовочевого сектору.
Працювали також секційні засідання, де студенти університетів доповідали з різних питань виробництва, переробки та маркетингу плодоовочевої продукції. Студенти ОДАУ спеціальності з менеджменту – Фер Чаглар та Трофімова Марія – також виступили з дуже актуальними презентаціями з питань маркетингових досліджень та були запрошені особисто до наступної конференції у Таврійському університеті.
В час дозвілля, студенти ознайомилися з місцевими пам’ятками, зокрема була влаштована екскурсія до національного музею заповіднику «Кам’яна могила», а завершальним етапом першого дня конференції став квест на території університету.
Другий день Міжвузівської студентської науково-практичної конференції: «Сучасні підходи до післязбиральних технологій та маркетингу плодоовочевої продукції» видався не менш цікавим. Він складався з відвідувань передових господарств Кам’янка-Дніпровського району. Студенти мали змогу побачити сучасну теплицю з вирощування помідор (ТОВ «Агрокоін»), яка працює безперервно на протязі року з вирощування різних овочевих культур. Були вражені дуже потужним станом та потенціалом кущів помідорів, з кожного куща збирається 7,5 кг помідор. Підприємство має також пакувальну платформу яка зараз здатна приймати та обробляти до 80 тонн овочів на добу. Приміщення платформи  переобладнане та оснащене сучасним холодильним, ваговим і вантажним устаткуванням, системою кондиціонування та системою озонування для дезінфекції приміщень.
В рамках екскурсії завітали до сімейного господарства Шкрібляків, що розташоване в селі Велика Знам’янка Кам’янко-Дніпровського району Запорізької області. Салати, які вирощуються у господарстві, налічує 16 сортів та вирощується тут у закритому та відкритому ґрунті. Студенти із задоволенням мали можливість побачити всі види сортів. Господарі подарували учасникам зразки найбільш затребуваних сортів салату для ознайомлення та порівнянням з їх різними смаковими якостями.
Студенти сповнені найприємнішими враженнями від організації проведення та змісту конференції, висловлюють подяку безпосередньо організаторам заходу співробітникам Таврійського державного агротехнологічного університету, керівнику ЗІКЦ «Агро-Таврія» Геннадію Подшивалову. Вдячні також доценту кафедри садівництва, виноградарства біології та хімії к.х.н., доц. Пєсарогло А.Г. і представнику ООСДС Центр розвитку села, к.е.н. доц. Осиповій М.М. які на протязі всієї поїздки були поряд та надавали необхідну підтримку студентам.

Other news

Submit documents