«Центр розвитку села»

13 жовтня 2017 року Одеська обласна сільськогосподарська дорадча служба «Центр розвитку села» в рамках реалізації Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва провела День практичної підготовки студентів 3-го та 4-го курсів Агробіотехнологічного факультету Одеського державного аграрного університету. Навчальна практика для агрономів-початківців була проведена на базі кооперативу «Горіх Причорномор’я» у с. Троїцьке Біляївського району Одеської області.

Підприємство спеціалізується на вирощуванні горіхоплідних культур та трюфелю. Керівник кооперативу Павло Тулба не дивлячись на високий ризик пов’язаний з довгим періодом повернення інвестицій, завзято поринув у цей малознайомій для нашої місцевості бізнес. Його основною метою є досягнення високих врожаїв волоського горіха, фундука та цінного гриба трюфеля. Всі ці культури він вирощує на одній ділянці по технології «змішаний сад».

Перші гектари саду були закладені у 2011 році, з того часу висаджені штамби вже пройшли акліматизацію, і зараз під насадження горіхових культур зайнято 150 Га. З того часу, вже отримані перші результати у вигляді повноцінних дерев з плодоносінням і хоч про стабільні товарні врожаї говорити зарано, в цілому результат можна вважати прийнятним. Вирощування горіху в нашому регіоні є справою ризиковою, переважно ризики пов’язані з відсутністю оптимальної технології вирощування найсучасніших сортів у степовій зоні, обмеженою пропозицією акліматизованого посадкового матеріалу через відсутність селекції, відсутністю фахівців зайнятих в подібних господарствах. Саме тому, Павло залучив спеціалістів, які з самого початку поринули у вивчення тонкощів даного виробництва, спромоглися, інколи навіть і шляхом виправлення власних помилок, налагодити технологію, яка дозволяє прогнозувати високі врожаї. В планах підприємства отримувати 300-400 тонн волоського горіху і стільки ж фундука з висадженої ділянки.

Студенти вели діалог з підприємцем, цікавилися деталями технології вирощування, знайомилися із особливостями сортів дерев, ознайомились з аспектами збуту продукції як сировинної так і продуктів переробки. Одним з перспективних напрямків переробки є виготовлення солодких медово-горіхових батончиків, що з розвитком тенденції здорового харчування будуть особливо актуальні. Іншим напрямком є сушіння та лущіння великих партій ядра горіху для кондитерської промисловості.

Павло Тулба найближчим часом планує закупити техніку для збирання та сушки горіхів. За його словами, це буде перша в Україні спеціалізована техніка по збору та переробці горіхів.

Підприємець став першим, хто взявся за промислове вирощування трюфелів на кореневій системі фундука та волоського горіху. Цей напрямок має багато нюансів, спеціалістів з вирощування цих особливо цінних грибів в Україні не знайти, тому Павло самотужки налагодив технологію та очікує врожаю.

З розмови з Павлом зрозуміло, що він налаштований рішуче, він впевнений, що його сад виправдає себе та дасть початок розвитку галузі в Україні. Цікаве знайомство з підприємством закінчилося запрошенням на роботу молодих агрономів. Студенти висловили вдячність за змістовний діалог та побажали Павлу успіхів в його бізнесі.

«Центр розвитку села»

17-18 жовтня  2017 року  Одеська обласна сільськогосподарська дорадча служба «Центр розвитку села» в рамках реалізації Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (УПБРП) провела тренінг  для студентів та викладачів інженерно-економічного  факультету  спец. менеджмент Одеського державного аграрного університету.

Тренінг був проведений з теми «Сучасні комп’ютерні технології в управлінні  плодоовочевим бізнесом» експертом УПБРП Олександрою Гармаш. У перший день тренінгу було розглянуто інструменти аналізу ринків плодоовочівництва міжнародного торгового центру (ІТС), присутні онлайн змогли самі випробувати можливі інструменти аналізу по декількох видів продукції, які Україна відправляє на експорт чи імпортує. Присутні відмітили, що цей інструмент може бути задіяний у навчальному процесі вивчення декількох дисциплін, написанні письмових аналітичних робіт.

Другий день був присвячений  застосуванню  бізнес-калькулятору в плодоовочевому  бізнесі. На конкретних прикладах було проаналізовано можливості бізнес-калькулятора для планування та аналізу фінансових показників для малих та середніх товаровиробників, технологія застосування  спеціальної комп’ютерної програми, яка була розроблена О. Гармаш.

 

«Центр розвитку села»«Центр розвитку села»

 

 

 

 

Інші новини

Подати документи